استاد شریفی اشکوری مطرح کرد؛

ویژگی های دولت کریمه

آقا امام عصر (عج) در دعای شریف افتتاح به بحث رغبت و آرزومندی ما به دولت کریمه می پردازد؛ کلام وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه این است: «اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ....»

 

به مناسبت فرا رسیدن سالگرد شهادت شهیدان رجایی و باهنر، رئیس جمهور و نخست وزیر ایران و «هفته دولت»، استاد مرتضی شریفی اشکوری از اساتید حوزه علمیه قم با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به گفتگو پرداخت.

 

وی در ابتدای این گفتگو خاطرنشان کرد: گر چه امسال به خاطر شیوع ویروس کرونا، عزاداری ها با شکوه سال های سابق نیست، اما یاد و نام سیدالشهداء علیه السلام الی الأبد باقی خواهد ماند.

 

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه به مناسبت فرا رسیدن هفته دولت، به بیان نکاتی اشاره نمود: آقا امام عصر (عج) در دعای شریف افتتاح به بحث رغبت و آرزومندی ما به دولت کریمه می پردازد؛ کلام وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه این است: «اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ....»

 

وی با اشاره به واژه «کریمه» خاطرنشان کرد: «کریم» یعنی بزرگوار، ارزشمند و ارجمند؛ که گاه اعطایی و گاهی هم اکتسابی است.

 

کرامت اعطایی:

استاد شریفی اشکوری در مورد کرامت اعطایی بیان کرد: به عنوان مثال:

  • حضرت جبرئیل، کریم است؛ این کرامت اعطایی است: «إِنَّهُ لَقَوْلُ رَسُولٍ كَرِيم»
  • یا ملائکه ای که نگارنده اعمال آدمی هستند، کریم هستند: «کراماً کاتبین»
  • یا فرمود: «عباد مکرمون»
  • یا درباره قرآن می فرماید: «إنّه لقرآن کریم».

 

کرامت اکتسابی:

این استاد حوزه علمیه قم در رابطه با کرامت اکتسابی خاطرنشان کرد: در این قسم، اگر کسانی بخواهند ارزشمند و ارجمند بشوند، باید سعی کنند؛ این گونه کریم شدن، بستگی به اعمال و نیّات آدمی دارد. و سخن در این گفتگو هم در زمینه کرامت اکتسابی است.

 

وی در ادامه به بیان چند نمونه از کرامت اکتسابی در قرآن کریم پرداخت:

  • قرآن کریم می فرماید: «انّ اکرمکم عند الله اتقاکم».
  • مؤمن آل فرعون در بهشت برزخی اینگونه می گوید: «قِيلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ قالَ يا لَيْتَ قَوْمِي يَعْلَمُونَ بِما غَفَرَ لِي رَبِّي وَ جَعَلَنِي مِنَ الْمُكْرَمِين»

 

راه رسیدن به کرامت اکتسابی

استاد مرتضی شریفی اشکوری با نیازمند دانستن کرامت اکتسابی به دو مقوله تلاش و سعی، خاطرنشان کرد: در این مورد، کرامت فردی یا جمعی فرقی ندارد.

 

وی با اشاره مجدد به «هفته دولت»، اضافه نمود: «دولت کریمه» نتیجه تلاش یک جمعیت است؛ نتیجه تلاش یک ملت است. اگر دولتی بخواهد کریمه باشد، باید اعضای آن دولت به کرامت رسیده باشند؛ دولت یک مجموعه است که سرنوشت سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی یک ملت در دست اوست؛ اگر بیراهه بروند، یک جامعه به بیراهه خواهد رفت؛ از این رو اگر بخواهیم، یک دولت کریمه داشته باشیم، باید تلاش دسته جمعی در یک ملت صورت گیرد تا به یک دولت ارزشمند، پرقدرت، با تقوا و با کرامت برسیم.

 

این استاد حوزه علمیه قم تأکید کرد: دولتی کریم است که اعضای دولتش هم کریم باشند.

 

ویژگی های دولت کریمه

استاد مرتضی شریفی اشکوری در بخش دیگری از این گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید که به مناسبت سالگرد به شهادت رسیدن رئیس جمهور و نخست وزیر انقلاب اسلامی ایران، انجام می گیرد، به مشخصات «دولت کریمه» پرداخت و در این راستا به این فقره توجه داد:

«اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلَامَ وَ أَهْلَهُ وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ أَهْلَهُ وَ تَجْعَلُنَا فِيهَا مِنَ الدُّعَاةِ إِلَى طَاعَتِكَ وَ الْقَادَةِ فِي سَبِيلِكَ وَ تَرْزُقُنَا بِهَا كَرَامَةَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَة»

 

وی خاطرنشان کرد: دولت امام زمان (عج) مصداق اتمّ دولت کریمه است؛ اما برای رسیدن به آن دولت نیازمند ایجاد زمینه است و ما باید برای زمینه سازی آن دولت با شکوه تلاش کنیم و باید در زمان خودمان گام هایی را برداریم. دولتی که شکل می دهیم، باید دولت ارزشمند و بزرگ باشد و دولتی باشد که بتواند به جامعه و مستضعفین خدمت کند.

 

ویژگی اول: «تعزّ بها الاسلام و أهله»

این استاد حوزه علمیه قم در این رابطه بیان داشت: اینها همه از موارد انتظار است؛ ما این قدم ها را باید برداریم. زمانی در انتظار بودن معنا دارد که در پی فراهم کردن مقدماتش بکوشیم. ما در راه ایجاد یک دولتی باید تلاش کنیم که اسلام و اهل اسلام در آن عزتمندانه زندگی کنند.

 

ویژگی دوم: «تذل بها النفاق و أهله»

وی افزود: دولت کریمه، آن دولتی است که اهل نفاق و اختلاس و اهل ربا در آن دولت خوار و ذلیل بشوند. اگر یک دولت این ویژگی را داشت، یک دولت کریمه و ارزشمند می شود و یک ملت می تواند به او تکیه کند.

 

ویژگی سوم و چهارم: «تَجْعَلُنَا فِيهَا مِنَ الدُّعَاةِ إِلَى طَاعَتِكَ وَ الْقَادَةِ فِي سَبِيلِكَ»

استاد شریفی اشکوری در این زمینه خاطرنشان کرد: دولتی ارزشمند و کریمه است که مردم در آن جامعه و فضا دعوت کننده به معروف باشند و از منکرات دوری کنند.

 

وی افزود: از دیگر مشخصات آن دولت آن است که مردم در آن جامعه قائد و حرکت دهنده باشند. قائد بر خلاف سائق است. جامعه را به جلو حرکت بدهند و به فضائل اخلاقی، تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر و مفاسد اخلاقی و تباهی عادت کنند. زمینه این رشد را باید دولت فراهم بکند. زمینه اشتغال، زمینه ازدواج، زمینه مسکن، زمینه بهداشت و ... را باید دولت فراهم کند تا مردم قائد باشند و نه سائق؛ جامعه را به جلو و به سوی فضائل اخلاقی حرکت دهند.

 

ویژگی پنجم: «وَ تَرْزُقُنَا بِهَا كَرَامَةَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَة»

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: دولت کریمه و ارزشمند باید کرامت دنیوی و اخروی مردم را فراهم کند. مردم به صورت کریمانه در آن زندگی کنند؛ کرامت مردم در سایه چنین دولتی حفظ بشود و از این رو دولت باید از کارهایی که موجب ذلت مردم و جامعه می شود، پرهیز کنند.

 

استاد مرتضی شریفی اشکوری خاطرنشان کرد: زمانی می توانیم به دولت ارزشمند دست پیدا کنیم که مردم در شکل گیری آن دولت نقش داشته باشند؛ به افرادی رأی بدهند که آن دولت کریمه را به وجود بیاورند؛ اعضای دولت هم باید کریم باشند تا به دولت کریمه دست یابند؛ اعضای کریم آن گونه اند که میز را یک طعمه نمی دانند، بلکه امانت الهی بدانند: «وَ إِنَّ عَمَلَكَ لَيْسَ لَكَ بِطُعْمَةٍ وَ لَكِنَّهُ فِي عُنُقِكَ أَمَانَةٌ»

 

ویژگی ششم: عدالت:

استاد شریفی اشکوری در ادامه این رابطه به کلامی از امام سجاد علیه السلام اشاره نمود که درباره حقّ رعیت می فرماید:

«أَمَّا حَقُّ رَعِيَّتِكَ بِالسُّلْطَانِ فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُمْ صَارُوا رَعِيَّتَكَ لِضَعْفِهِمْ وَ قُوَّتِكَ فَيَجِبُ أَنْ تَعْدِلَ فِيهِمْ وَ تَكُونَ لَهُمْ كَالْوَالِدِ الرَّحِيمِ وَ تَغْفِرَ لَهُمْ جَهْلَهُمْ وَ لَا تُعَاجِلَهُمْ بِالْعُقُوبَةِ وَ تَشْكُرَ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَى مَا آتَاكَ مِنَ الْقُوَّةِ عَلَيْهِم‏»

 

وی افزود: دولت باید عدالت محور باشد و این مطلب را در نظر بگیرد و همانند یک پدر مهربان دلسوز باشد.

 

ویژگی هفتم: فساد گریز:

این استاد حوزه علمیه قم در این رابطه خاطرنشان کرد: کریم آن است که سرِ سفره مفسد نرود؛ مگر امام امیرالمؤمنین علیه السلام به آن کارگزار خود نفرموده بود: «تو سرِ سفره کسی رفتی که فقرا بر سرِ آن حضور ندارند.»

 

ویژگی هشتم:

وی افزود: کریم آن است که منسب های دولتی را به فامیل های خودش ندهد.

 

ویژگی نهم و دهم: «قَوِيٌّ أَمِين»

این استاد حوزه علمیه قم در این راستا افزود: کریم کسی است که دارای دو شرط تخصص و امانت، یعنی «قویٌّ امین» باشد. این هست که ارزشمند است و این دولت، ارزشمند است؛ دولتی ارزشمند است که اعضای آن دولت «قویّ امین» باشند.

 

وی در ادامه به آیه 26 از سوره مبارکه قصص اشاره نمود: «قالَتْ إِحْداهُما يا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ»

 

ویژگی یازدهم و دوازدهم: «حفیظٌ علیمٌ»

استاد شریفی اشکوری در این زمینه خاطرنشان کرد: از ویژگی های یک دولت کریمه آن است که اعضای کابینه دولت «حفیظ علیم» باشند؛ یعنی حافظ منافع ملی، عالم و متخصص باشد.

 

این استاد حوزه علمیه قم در کلام پایانی گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید ابراز امیدواری کرد: دولتمردان ما در مسیر انجام عدالت نباید از چیزی هراس نداشته باشند تا به همین سبب، زمینه عزت و سربلندی این ملت را فراهم کنند.

 

وی افزود: ملت بسیار خوبی داریم؛ ملتی که برای دین و این خاک و ناموس جان دادند و هزینه کردند. چنین ملتی حقشان است که عزتمندانه زندگی کنند و کرامتشان حفظ بشود؛ از خداوند منان سلامتی آقا امام عصر (عج) و مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید و همه علما را خواهانم./270/260/21/

 

 

ج, 06/07/1399 - 22:03