برای تحول در حوزه به تجربیات و متون بزرگان گذشته خود نیاز داریم باید تراث در حوزه علمیه جایگاه خود را باز یابند و این که حوزه علمیه تا کنون به تحول نرسیده است ناشی از کم توجهی به این میراث ماندگار است، در فرمایشات بزرگان هم این نکته محفوظ است که حوزه باید متحول شود اما اصول حوزه علمیه نباید دچار تغییر شود.
استاد سید موسی موسوی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید گفت: بحث تحول در حوزه علمیه سال های سال است که در حوزه مطرح است و فرمایشات مقام معظم رهبری از سال 62 بر این اساس بوده است که تحول در حوزه علمیه اتفاق افتد لکن عنوان تحول را برای مباحث خودشان مطرح نمی کردند بعد از این که ایشان به مقام رهبری رسیدند با توجه به نگاه جامعی که به حوزه علمیه دارند، توصیه هایی برای ایجاد حرکت در راستای تحول در حوزه برای بزرگان حوزه از جمله شورای محترم عالی حوزه و سایر عزیزان و خود طلاب داشته اند؛ با توجه به تاکیدات بزرگان و حضرات آیات عظام و مقام معظم رهبری نسبت به تحول در حوزه به نظر می رسد که تحول در حوزه ضروری است.
وی افزود: نکته اساسی در مورد تحول در حوزه این است که این تحول در بخش های مختلفی باید انجام شود وقتی سخن از تحول در حوزه می شود متاسفانه برخی به سبب ذهنیت های موجود به سراغ عوض کردن چارت و تغییر شکل ظاهری سیستم ساختاری حوزه و تغییر مدیریت می روند در حالی که تحول در حوزه خیلی فراتر از این بحث ها است در این باره ذکر این نکته قابل توجه است که باید ساختار و نظام آموزشی حوزه متحول شود.
این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: متون آموزشی در حوزه علمیه به عنوان یکی از ارکان آموزش مطرح است؛ اگر در زمینه درس هایی که از ورود به حوزه تا دروس خارج خوانده می شود، منحصر به چند کتابی باشیم که در حوزه چه در بحث ادبیات عرب که به چند کتاب صرفی و نحوی که ارائه می شود، اکتفا کنیم و چه در بحث فقه که به دو کتاب لمعه و مکاسب که ارائه می شود، اکتفا کنیم و چه در بحث اصول که به کتاب های اصول مرحوم مظفر، رسائل و کفایه که ارائه می شود، اکتفا کنیم حق مطلب را در خصوص تراثمان ادا نمی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: باید نسبت به این امر دقت کنیم که تحول در حوزه امری ضروری است و حوزه باید به روز و کار آمد شود، حوزه باید در راستای اهداف نظام اسلامی حرکت کند لکن در رسیدن به همین اهداف باید از تراث بهره گیریم تا بتوانیم تحولی در حوزه ایجاد کنیم.
وی اضافه کرد: اگر مطالعه ای در حوزه حله و جبل عامل داشته باشیم و بررسی کنیم که متون آموزشی آنها چه بوده است و امروزه چه متون آموزشی ای داریم به مطالب بسیار مفیدی برای تحول در حوزه علمیه موجود می رسیم؛ قصد بنده این نیست که متون آنها را تدریس کنیم چون برخی از این متون آموزشی نیستند و صرفا جنبه پژوهشی دارند بلکه اساتید سطوح عالی باید بر روی این تراث کارهای فراوانی را انجام دهند و محتوای علمی این کتاب ها را در قالب های نوین به طلبه ها ارائه دهند.
استاد موسوی در انتهای سخنانش بیان داشت: ما حتی در دروس خارج خودمان هم صرفا به کتاب کفایه و رسائل شیخ اکتفا می کنیم و در بحث فقه حتی از فقه معاصرمان هم بهره نمی بریم و عبارت های آنها مورد بررسی قرار نمی دهیم، باید از تراث برای تحول در حوزه بهره گیری کنیم نه این که آثار علمی گذشتگان و شخصیت های علمی گذشته ما کنار رود تا بتوانیم تحول ایجاد کنیم. برای تحول در حوزه به تجربیات و متون بزرگان گذشته خود نیاز داریم باید تراث در حوزه علمیه جایگاه خود را باز یابند و این که حوزه علمیه تا کنون به تحول نرسیده است ناشی از کم توجهی به این میراث ماندگار است، در فرمایشات بزرگان هم این نکته محفوظ است که حوزه باید متحول شود اما اصول حوزه علمیه نباید دچار تغییر شود./20/22/260
دیدگاه جدیدی بگذارید