استاد طاهری آزاد مطرح کرد؛

حجاب و علل بد حجابی و راه های مبارزه با بد حجابی «قسمت هفدهم»

استاد شیخ محمد باقر طاهری آزاد در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به ادامه بحث در موضوع «حجاب و علل بی حجابی  و راه های مبارزه با آن» پرداخت.

 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در قسمت های گذشته، نخست، به یبان کلیات مبحث حجاب پرداخت؛ سپس در ادامه به انواع حجاب اشاره نمود و در بخش سوم از گفتگوهای گذشته به بیان آثار فردی و اجتماعی و فرهنگی حجاب در جامعه پرداخت.

 

استاد طاهری آزاد در قسمت هفدهم از این گفتگو به بخش چهارم، یعنی «علل بد حجابی» پرداخت و در این قسمت به بیان عناوین آن اشاره نمود.

1. نداشتن آگاهی

2. تقلید کورکورانه

3. عقده های روانی

4. دوستان ناباب

5. تهاجم فرهنگی

6. وجود فرهنگ منحطّ طاغوت

7. بدبینی نسبت به انقلاب

8. عدم اطلاع  و آگاهی مردان اعم از پدر  شوهر و برادر و... از دین

9. خوردن لقمه حرام

10. تجمل گرایی

11. عدم سرپرستی درست

12. فراموش شدن امر به معروف و نهی از منکر

13. ضعف ایمان

14. نشان دادن زینت ها

15. نگاه به نامحرم

16. پوشش نامناسب

17. بیرون آمدن از منزل در موارد غیر ضروری

18. صدای زن

19. اختلاط زنان و مردان

20. تماس با نامحرم

21. عدم همسر گزینی

22. بی تفاوتی دولت ها و نظام های آموزشی

23. برداشت غلط از آزادی

24. استفاده سودجویانه از زنان

25. دست ناپاک استعمارگران

26. موضع گیری در مقابل انقلاب

27. به دنبال شخصیت کاذب بودن

 28. همسریابی

 29. وجود اقلیت های مذهبی

30. وجود گردشگران خارجی

31. هوسرانی

32. حبّ مل و دل بستگی به دنیا

33. کسب موقعیت و جلب توجه دیگران

34. ضعف ایمان و عدم شناخت آگاهی

35. دگر آزاری

36. زیبایی طلبی

37. صید دل های مردان

38. ضعف حیا

39. استعمار و استکبار خارجی

40. عدم آگاهی و ناآشنایی با احکام پوشش و لباس

41. تعلیم و تربیت نادرست

42. باورهای غلط در باب مسائل تربیتی

43. بدآموزی های برنامه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی و مطبوعات

 44. عوامل اقتصادی و اجتماعی

45. تحريك بيشتر نيازهاي جنسي بويژه در مردان

 46. شكستن قبح گناه و فعل نادرست در جامعه

 

استاد شیخ محمد باقر طاهری آزاد در ادامه گفتگو به بیان تفصیلی هر یک از عناوین پرداخت.

 

1. نداشتن آگاهی 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: بسیاری از زنان که در کوچه و خیابان با لباس نامناسب ظاهر می شوند و یا در مهمانی ها، با ظاهرنا شایست دیده می شوند، آگاهی کافی از فرهنگ و آموزه های دینی   ندارند که اگر اطلاع پیدا کنند، رعایت می کنند.

 

2. تقلید کورکورانه

استاد طاهری آزاد خاطرنشان کرد: از دیگر علل بدحجابی الگو بر داری وتقلید از دیگران بوده است. قرآن کریم در این مورد می فرماید: بعد از آنکه فرعون در رود نیل غرق شد و بنی اسرائیل از ظلم او نجات یافتند در بازگشت به قومی بت پرست برخورد نمودند و به حضرت موسی علیه السلام گفتند: برای ما هم بت هائی و معبوداتی قرار بده » 

«وَ جَاوَزْنَا بِبَنِي إِسْرَائِيلَ الْبَحْرَ فَأَتَوْا عَلَىٰ قَوْمٍ يَعْكُفُونَ عَلَىٰ أَصْنَامٍ لَهُمْ ۚ قَالُوا يَا مُوسَى اجْعَلْ لَنَا إِلَٰهًا كَمَا لَهُمْ آلِهَةٌ ۚ قَالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ»

و بنی اسرائیل را از دریا به ساحل رسانیدیم، پس به قومی که بر پرستش بتان خود متوقف بودند برخورده، گفتند: ای موسی برای ما خدایی مثل خدایانی که این بت‌پرستان راست مقرر کن. موسی گفت: شما سخت مردم نادانی هستید. (اعراف: 138)

 

3. عقده های روانی

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: برخی از  زنان  به خاطر خلاء شخصیت، عقده ای روانی و کمبودهای روحی که دارند، با ظاهرنمایی ، ژست های مصنوعی و آرایش در انظار عمومی ظاهر می شوند، آیا دختر و زنی که می تواند مانند انبیاء و زن صالحی، تربیت نماید، ارزش این را دارد که به صورت، عروسک متحرک خود را در کوچه و خیابان تحقیر و بی ارزش نماید. اینگونه زنان لیاقت مادر خوب شدن را ندارند و اغلب با اینگونه  رفتار، به دام هوس و فریب می افتند.

 

4. دوستان ناباب 

استاد شیخ محمد باقر طاهری آزاد تصریح کرد: بعضی انسان های خوبی هستند؛ تحت تأثیر دوست بدحجابش قرار می گیرد و حال آنکه بدحجابی یکی از گناهان  بزرگ است که باید این او را اصلاح کند؛ اگر نمی تواند رهایش کند.

 

وی افزود: امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمود: پیش از آزمایش و شناخت به دوستت اعتماد مکن. «لا بالصدیق قبل الخبره» (غرر الحکم فصل  85 شماره 95)

و نیز فرمود: دوست تو کسی است که تو را از گناهان و خطاها باز دارد. «من احبک نهاک» (غررالحکم فصل 77 شماره 72)

 

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: بنابراین والدین حترم مراقب فرزندان عزیز خود باشند که با چه کسانی دوست می شوند و همچنین خود با هر کس دوست نشوند و در هر جشن و مهمانی شرکت نکنند.

 

5. تهاجم فرهنگی

استاد طاهری آزاد خاطرنشان کرد: تهاجم فرهنگی  بیگانه و خود باختگی افراد، علت دیگر بدحجابی در جامعه است که به وسیله جراید، رادیوها، ماهواره، سایت های انترنتی، نرم افزارهای صوتی و تصویری و فیلم های مبتذل از طرف کشورهای بیگانه و دشمنان اسلام، کشورهای اسلامی را هدف قرارداده است که بعضی از زنان و جوانان، نا پخته، تحت تأثیر قرار می گیرند.

 

6. وجود فرهنگ منحط طاغوت

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: گفتنی است که بعضی از بدحجاب ها با قیافۀ رژیم طاغوت هستند، آنهائی که در هتلها، کاباره ها، برنامۀ رقص و آواز و مفاسد دیگر داشتند؛ که گاهی از اوقات تا نزدیک صبح به لهو و لعب و میگاری مشغول بودند که الحمدا... با لطف پروردگار به برکت انقلاب اسلامی آن مفاسد و بی بند و باریها برچیده شد. اگر چه بعضی در گوشه و کنار حسرت آن روزها را می کشند که امید است هدایت شوند؛ همانطوری که بسیاری از آنها توبه کردند و انسان های شریفی گردیدند.

 

7. بدبینی نسبت به انقلاب

استاد طاهری آزاد خاطرنشان کرد: بعضی به خاطر مفسد فی الارض بودن پدر یا برادر و ... دل خوشی از انقلاب اسلامی ندارند. واز این رو طوری رفتار می کنند و لباس می پوشند که با شأن نظام جمهوری اسلامی همخوانی ندارد و به این شکل مخالفت خود را با نظام اسلامی نشان می دهند.

 

8- عدم اطلاع  و آگاهی مردان اعم از پدر  شوهر و برادر و... از دین

وی افزود: شاید بتوان گفت که بدحجابی زن نشانۀ نداشتن تعصب دینی و غیرت مرد است، نمی شود مردی غیرت داشته در عین حال همسر ، دختر و خواهرش، با ظاهر نا مناسب از منزل  بیرون بیایند.

 

9- خوردن لقمه حرام

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: حرام خواری  یکی از علت های مهم بدحجابی است. کسی که درآمدش را با ربا، رشوه، گران فروشی، کم فروشی،  در معامله کم کاری مصرف بی جا از بیت المال، ... مخلوط می کند و از این راه لقمه تهیه و سر سفر خانواده اش می گذارد، بدون تردید چنین غذای حرامی، باعث می شود تا  دختر و همسر او عروسک متحرک کوچه و بازار گردد و پسر او نیز خود را به شکل دختران و غربی ها در می آورد و خود مرد  هم در برابر رفتار نا شایست ایشان از خود عکس العمل نشان نمی دهد.

 

وی اضافه نمود: در روز عاشورا امام حسین علیه السلام خطاب به مردم فرمود: «غیر مستمع لقولی قد انخرنت عطیا نکم من الحرام و ملیت بطونکم من الحرام فطبع الله علی قلوبکم» شما که گوش به سخنان من نمی دهید و حرف من در دل شما اثر نمی کند علتش آن هدایائی است که از راه حرام به دست شما رسید و شکمهای شما از حرام پر شد و به همین خاطر خداوند بزرگ بر دل هایتان مهر زده (و سیاه گردانیده است) که اگر شکم از راه حرام پر شد حرف سالار شهیدان هم در او اثر نمی کند. (نفس المهموم ص 245 سخنان امام حسین علیه السلام از مدینه تا کربلا ص 232)

 

استاد طاهری آزاد خاطرنشان کرد: سخن آن حضرت نیز هشداری  است به بعضی از افرادی که در جامعه مسئولیت و یا موقعیتی دارند، به خصوص در حوزه مالی و روابط اجتماعی و این افراد باید مواظب باشند تا در هر مهمانی شرکت نکنند و هر هدیه ای را قبول ننمایند؛ چون بعضی ها برای تملق و حل مشکلاتشان و رسیدن به پست و مقام این غذاهی چرب و نرم را در جلوی مهمان قرارمی دهند که اگر شما این موقعیت را نداشتی، از بسیاری از این مهمانی ها، افطاری ها و هدایا خبری نبود.

 

وی افزود: اینها در باطن رشوه است؛ اگر چه اسمش مهمانی و یا هدیه باشد. امروزه بر مسئولان لازم است به سیرۀ امیرالمؤمنین علی علیه السلام در باب مراودات و زمامداری، نگاه کنند که چگونه بوده است که حداقل در منش و رفتار، کمی شبیه آن حضرت عمل نمایند

 

10- تجمل گرایی

استاد شیخ محمد باقر طاهری آزاد خاطرنشان کرد: توجه به تجملات و تشریفات که منجر به دیرازدواج کردن دختران می شود نیز علت دیگری برای بدحجابی است؛ دختری که با وضع ظاهر نامناسب خود را در معرض دید عموم، خصوصاً جوانان قرار می دهد، در حقیقت به طور غیرمستقیم می گوید من احتیاج به ازدواج دارم که باید به او گفت دخترجوان، پاکدامنی و حجابت را حفظ کن تا جوانی که مرد زندگی است، به خواستگاریت بیاید؛ زیرا اکثر جوانان در هنگام ازدواج به دنبال دختر عفیف و مؤمن هستند؛ نه دختری که تمام جوانان هرزه او را می شناسند.

 

11- عدم سر پرستی درست

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: عدم نظارت صحیح والدین بر دختران، علت دیگر بدحجابی است؛ مثلا  پدری که زندگی را فقط در رسیدگی به خوراک و پوشاک فرزندانش می داند و اینکه بهترین منزل و زیباترین ماشین  وسائل منزل را تهیه کند، چنین اشخاصی دیگر شیطان به آنها اجازه نمی دهد به فکر دین، اخلاق و آخرت خود و خانواده شان باشند و گاهی تا چند روز فرصت دیدن بچه هایش و سخن گفتن با آنها را ندارد؛ در حالی که اسلام ضمن تأکید بر کار و کوشش و در رسیدگی به خانواده و تربیت فرزندان صالح بسیار سفارش می نمود.

 

وی در این راستا به این آیات شریفه اشاره نمود:

«فَاعْبُدُوا مَا شِئْتُمْ مِنْ دُونِهِ ۗ قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ أَلَا ذَٰلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ» شما هم هر که را می ‌خواهید، جز خدا بپرستید (که از غیر خدا جز زیان نمی ‌بینید). بگو که زیانکاران آنان هستند که خود و اهل بیت خود را  (از کفر و عصیان) در قیامت به خسران جاودان در افکنند، آگاه باشید که این همان زیان است که (در قیامت) بر همه آشکار است. (از (زمر: 15)

«وَ تَرَاهُمْ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا خَاشِعِينَ مِنَ الذُّلِّ يَنْظُرُونَ مِنْ طَرْفٍ خَفِيٍّ ۗ  وَ قَالَ الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَ أَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ  أَلَا إِنَّ الظَّالِمِينَ فِي عَذَابٍ مُقِيمٍ» و آن ظالمان را بنگری که به دوزخشان متوجه گردانند و آنها با ترس و ذلّت از گوشه چشم (بر آتش دوزخ) می ‌نگرند و در آن حال مؤمنان (ایمن و شادان) گویند: آری، زیانکاران آنان هستند که نفوس خود و اهل بیت خود را در امروز قیامت به زیان عذاب انداخته‌ اند. الا (ای مردم) بدانید که ستمکاران عالم به عذاب ابدی گرفتارند. (شوری: 45)

«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَ يَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ»

ای کسانی که ایمان آورده‌اید، خود را با خانواده خویش از آتش دوزخ نگاه دارید چنان آتشی که مردم (دل‌سخت کافر) و سنگ (خارا) آتش‌افروز اوست و بر آن دوزخ فرشتگانی بسیار درشت‌خو و دل‌سخت مأمورند که هرگز نافرمانی خدا را (در اجرای قهر و غضب حق) نخواهند کرد و آنچه به آنها حکم شود انجام دهند. (تحریم: 6)

 

 

12- فراموش شدن امر بمعروف ونهی از منکر

استاد طاهری آزاد خاطرنشان کرد: بی توجهی مردم و بعضی از مسئولان با عاملین منکر و عمل نکردن اکثر مردم به امر به معروف و نهی از منکر، یکی دیگر از عوامل بدحجابی و سایر منکرات در سطح جامعه است که با  انسان خطاکار نخست باید بااخلاق اسلامی رفتار کرد و در صورت نتیجه ندادن نرمش، در بعضی مواقع با شدت باید با او برخورد نمود.

 

13- ضعف ایمان .  

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: ضعف ایمان و بها ندادن به انجام آموزه های دینی، مانند نماز و دیگر عبادات می تواند از دیگرعلل بد حجابی باشد.

 

وی افزود: گفتنی است که علت تمام گناهان از جمله بدحجابی ها، نداشتن ایمان درست و نبودن ارتباط واقعی به وسیلۀ نماز و قرآن و دعا با خداوند سبحان است؛ اگر کسی نمازی خواند که او را به یاد خدای بزرگ و مرگ و صحنه های هولناک قبر و روز قیامت انداخت و دیگر گناه نمی کند دیگر به اعضای بدنش که امانت های حضرت حق تعالی است، خیانت نمی کند و خود را ملعبه و بازیچه از خدا بیخبران اراذل قرار نمی دهد چون خود را در محضر پروردگار عالم می بیند» (بهشت جوانان، اسدالله محمدی نیا ص 208- 204)

 

/270/260/20/

چ, 06/17/1400 - 21:24